Trucurile imprimării cu gel

Trucurile imprimării cu gel

Tehnica de imprimare cu gel este o tehnică de imprimare extrem de incitantă și creativă care te poate face ușor dependent. 🙂

Ideal pentru imprimarea de imagini decorative unice, hârtii de bază pentru scrapbooking, fundaluri, felicitări.

În timp ce facem imprimeurile, putem pune complet stop pe lumea exterioară. Ne putem rătăci în cavalcada de culori și forme, impresii și putem intra într-o stare zen.

Chiar și copiii pot folosi tehnica de imprimare cu gel pentru a face cadouri de Ziua Mamei, de Crăciun și de Paște, etc.. Dar tehnica este ideală și pentru realizarea decorațiunilor de nuntă și pentru zile de naștere, invitații și felicitări.

Tehnica de imprimare cu gel este ceva asemănător cu o combinație de pecetluire, imprimare, transfer, monotip. Totuși nu este chiar la fel ca oricare dintre ele, într-un cuvânt (sau mai multe), o tehnică extrem de incitantă.

Despre tehnica transferului foto scriem în detaliu aici.

Pornind de la bazele tipăririi, oricine poate crea printuri din ce în ce mai complexe și multilaterale. Scopul acestui articol este să îți oferă baza de cunoștințe împreună cu imaginile noastre.

Vom avea nevoie de:

placă de imprimare Gelli Arts

vopsea acrilică

rolă pentru linogravură

șabloane

cuțite, spatule pentru pictură

hârtie, cartoane albe (sau colorate)

cârpă de curățare

Trucurile imprimării cu gel

Pregătiri pentru imprimare cu gel:

Acoperim masa de lucru cu hârtie de împachetat sau folie de protecție pentru a o proteja de eventualele pete de vopsea.

Pregătim vopselele acrilice, rola de linogravură, hârtia de schiță și hârtia, cartonul de imprimare pe care vom aplica imprimeurile, și cârpa de curățat.

În plus, este posibil să avem nevoie și de șabloane, ștampile, plante care pot fi folosite pentru imprimare, pene de păsări, decupaje din ziare sau imagini imprimate cu laser.

Imprimare cu gel, simplu

Punem puțină vopsea pe placa de imprimare    Întindem vopseaua pe placa de imprimare cu o rolă de linogravură

Îndepărtăm folia de protecție de pe ambele părți ale plăcii de gel și o așezăm pe hârtie albă curată. Punem pe el un punct mic de vopsea acrilică de mărimea unui bob de mazăre (nu exagerăm, nu este nevoie de mai multă vopsea).

Întindem vopseaua uniform pe placa de gel folosind rola de linogravură. Direcția rolei de linogravură poate fi schimbată cum vrem noi pentru a obține un strat uniform de vopsea.

Ne asigurăm că stratul de vopsea nu este gros. Altfel modelul poate aluneca, iar și imprimarea va dura mai mult.

Cu toate acestea, să nu ignorăm faptul că vopseaua nu trebuie să se usuce înainte de a face imprimarea.

Putem desena un model în stratul de vopsea aplicat pe placa de imprimare cu gel    Acoperim acest model de vopsea proaspătă cu hârtie sau carton curat

Putem desena un model în stratul de vopsea aplicat fără a deteriora suprafața plăcii de gel. O putem face cu o spatulă zimțată, cuțite de vopsea, capătul pensulei sau orice instrument similar.

Acest lucru poate fi, de asemenea, decorat cu imprimeuri suplimentare!  Folia cu bule lasă un model drăguț, dacă ne putem abține să nu le spargem. 🙂

Acoperim acest model de vopsea proaspătă cu hârtie sau carton curat. Ne asigurăm că hârtia este plasată pe ea doar „o dată”. Să nu o corectăm nici dacă a alunecat hârtia, pentru că modelul va avea un efect de fantomă. Cu excpția cazului în care chiar asta ne dorim? 😉

Netezim cu palma ușor, de mai multe ori hârtia așezată pe placa de gel vopsită, acordând atenție marginilor, colțurilor.

Ridicăm hârtia de un colț    Folia cu bule lasă un model drăguț pe hârtie

Apoi ridicăm hârtia de un colț. Este bine când toată vopseaua de pe placa de gel s-a lipit de hârtie. În funcție de grosimea stratului de vopsea, aceasta durează de obicei câteva secunde, maximum un minut.

Dacă stratul de vopsea a fost subțire, placa de gel trebuie apăsată în jos pe suprafața de lucru în timp ce hârtia este ridicată, deoarece se poate lipi destul de mult.

Dacă stratul de vopsea a fost gros, pot rămâne urme de vopsea pe placa de gel, care pot fi folosite pentru a realiza o altă imprimare. Ori, pur și simplu se șterg cu o cârpă pentru a realiza o imprimare complet nouă.

Putem desena un model în stratul de vopsea aplicat pe placa de imprimare cu gel    Stratul de vopsea poate fi realizat cu mai multe culori

Sfat: Stratul de vopsea poate fi realizat cu mai multe culori, dar în acest caz, aplicăm mai multe puncte mici de vopsea pe placa de gel.

Putem folosi și pene la imprimare        Presăm hârtie pe modelul pregătitPutem folosi și pene la imprimare

Înainte de a executa imprimarea, pe stratul de vopsea pot fi plasate diferite pene, frunze sau chiar forme decupate din hârtie.

Imprimare folosind pene    Model imprimat cu pene

Trucurile imprimării cu gel

Prin combinarea diferitelor imprimeuri colorate chiar și cu un imprimeu cu pene de pasăre, ni se deschid posibilități infinite în fața noastră..

Imprimare cu gel folosind șabloane

Punem 1-2 puncte de vopsea acrilică de mărimea unui bob de mazăre pe placa de gel    Distribuim vopseaua uniform cu o rolă de vopsea / linogravură

Punem 1-2 puncte de vopsea acrilică de mărimea unui bob de mazăre pe placa de gel curată  (putem folosi mai multe culori), apoi îl distribuim uniform cu o rolă de vopsea.

Acoperim placa de imprimare proaspăt vopsită cu hârtie     Apoi ridicăm hârtia de un colț

Acoperim placa de imprimare proaspăt vopsită cu hârtie sau carton potrivite pentru tipul imprimeului, apoi o netezim ușor cu palma, având grijă la margini și colțuri.

Apoi ridicăm hârtia de un colț.

Putem șterge vopseaua rămasă cu o cârpă umedă, un șervețel umed

Dacă stratul de vopsea a fost subțire, placa de gel trebuie apăsată în jos pe suprafața de lucru în timp ce hârtia este ridicată, deoarece se poate lipi destul de mult.

Dacă stratul de vopsea a fost gros, pot rămâne urme de vopsea pe placa de gel. Acestea pot fi folosite pentru a realiza o altă imprimare sau pur și simplu se șterg cu o cârpă pentru a realiza o imprimare complet nouă.

Alegem o altă culoare de vopsea    Distribuim vopseaua uniform cu o rolă de vopsea / linogravură

Alegem o altă culoare de vopsea acrilică (una care contrastează cu culoarea anterioară), punem un punct sau două pe placa de imprimare (pot fi diferite) și le întindem uniform cu o rolă de linogravură..

Așezăm șablonul pe placa de gel proaspăt vopsită    Punem deasupra plăcii de gel hârtia vopsită pregătită anterior

Așezăm șablonul pe placa de gel proaspăt vopsită, apoi punem deasupra hârtia vopsită pregătită anterior, cu culoarea în jos.

Dacă hârtia a fost deja așezată, nu o muta, pentru că modelul va avea un efect de fantomă.

Netezim modelele șablonului cu palma sau vârful degetelor, astfel încât vopseaua din părțile tăiate ale șablonului să fie transferată de pe placa de gel pe imprimare.

După netezire, ridicăm un colț al hârtiei și îndepărtăm imprimarea finită    După netezire, ridicăm un colț al hârtiei și îndepărtăm imprimarea finită

După netezire, ridicăm un colț al hârtiei și îndepărtăm imprimarea finită.

Dacă culorile primului imprimeu sunt combinate cu culori armonioase în timpul șablonării, rezultatul final va reflecta și această armonie. În cazul exemplului nostru, am omis armonia de dragul clarității. 🙂

După ce am făcut imprimarea color, ridicăm șablonul pentru a face o altă imprimare.

Vopseaua a rămas pe placa de gel doar în acele părți în care șablonul fusese acoperit    Punem o altă bucată de hârtie pe placa de imprimare cu vopsea încă proaspătă

Vopseaua a rămas pe placa de gel doar în acele părți în care șablonul fusese acoperit la realizarea imprimării anterioare.

Punem o altă bucată de hârtie pe placa de imprimare cu vopsea încă proaspătă, apoi o netizim și o ridicăm.

Modelele realizate cu toată vopseaua de pe placa de imprimare

Cu această metodă, prima noastră imprimare cu șablon arată ca și cum am folosit-o pur și simplu ca un șablon. Iar cu a doua imprimare, obținem exact rezultatul invers.

După terminarea lucrării, curățăm rola de linogravură, placa de gel și alte instrumente folosite cu o cârpă de curățat.

Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane    Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane

Atât imprimarea de bază și nuanțele acesteia, cât și imprimeurile cu șablonuri și nuanțele acestora pot fi variate în mii de moduri. Acest lucru poate afecta atmosfera imprimeului, adaptată la utilizarea finală al acestuia.

Imaginile noastre de mai jos pot fi folosite ca inspirație pentru tehnica de imprimare cu gel.

Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloaneModele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane

Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane

Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane

Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane

Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane Modele realizate prin imprimare cu gel, folosind șabloane

îți dorim distracție plăcută și atmosferă bună la creație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *